Tusenlappar att spara – ett tips från en boende

Du behöver inte vara någon klimathjälte för att satsa på bilpool – det räcker att du är normalt snål och kanske har roliga saker att spendera pengarna på.

När vi var nya i Stockholm bodde vi på Södermalm. Tre veckor efter inflyttningen sålde vi vår lilla Renault 4L eftersom jag blev jättestressad av att ha koll på datumparkeringarna. Jag hann få flera parkeringsböter innan vi sålde bilen. Sedan hyrde vi bil över helger när vi ville åka någonstans. Jag tog taxi hem till söder från mitt arbete vid Odenplan vid flera tillfällen. Det kändes svindyrt både med taxi och hyrbil men vi upptäckte att det ändå bara blev en bråkdel av kostnaden för den egna bilen.

Nu har vi haft leasingbil de senaste tre åren. Det är oerhört bekvämt att veta i förväg vad allt ska kosta. Men leasingtiden går ut nu vid månadsskiftet juni/juli så vi har funderat länge på hur vi ska planera för framtiden.

När vi ska ta bussen från Flintlåsvägen till Sollentuna centrum känns det lite dyrt med 26 kronor per väg – sammanlagt 52 kronor. Betydligt mera lönsamt var det när jag tog bussen och pendeln till Nynäshamn för ett sammanträde. Det kostade inte mer än resan till Tureberg.

Men att köpa månadskort eller årskort på SL förutsätter ju att man använder kollektivtrafiken betydligt mera än vi har gjort hittills. Dessutom vill vi ju storhandla ibland, och skulle då behöva en bil – åtminstone under 2-3 timmar. För att inte tala om när vi vill göra någon semesterresa till barnbarnen i Borås – då är det skönt att ha bil.

Jag satte mig ner och gjorde en kalkyl i Excel där jag utan barmhärtighet tog fram varenda kostnad som vi faktiskt har för bilen:

  1. Leasing (Om du har egen bil måste du ändå räkna med värdeminskning – någon gång ska du ju sälja bilen eller byta den)
  2. Drivmedel
  3. Bilskatt
  4. Service & reparationer
  5. Försäkring
  6. Däckhotell
  7. Parkeringsplats hemma
  8. Parkeringar ute på stan
  9. Biltullar

Det här är väl inte rätt forum att lufta sin privatekonomi i detalj men jag insåg ganska snart att om man räknar med allt – och slutar förneka alla dolda kostnader – så hamnar man lätt på 5-6 tusen kronor per månad för bilen.

Så du som läser dessa rader anar vart jag är på väg: vid månadsskiftet juni/juli lämnar vi tillbaka vår lilla röda bil men tar inte ut någon ny. Vi har sagt upp parkeringsplatsen – till de köandes stora glädje – och vi köper årskort på SL.

Sedan blir det bil-pool. Vi har redan en sådan på vårt område, Kinto Share. Och vi kommer att kunna unna oss att boka bil ganska ofta och ändå spara tusenlappar.

Sätt dig ner och gör kalkylen. Du kommer att bli överraskad över hur mycket pengar bilen bränner. Men det finns alltså fullt fungerande alternativ. Man måste inte äga en bil för att ha glädje av den.

Torbjörn Freij på Flintlåsvägen 10