Styrelsen informerar – juli

Juli 2023

Innehåll

 • Hemsidan
 • Kontaktuppgifter
 • Porttavlorna
 • Platådagen
 • Arbeten med värmesystemet
 • Sophus/cykelrum
 • Cykelrumsrensning
 • Hundar får inte vara lösa i vårt område
 • Grillning
 • Bilpool
 • Angående byten av parkeringsplatser
 • Besöksparkeringar
 • Paketboxar
 • Störande lukter – tobaksrök och matos
 • Tips när det är varmt i lägenheten
 • Sopkunskap – nedskräpning

Hemsidan

Hemsidan: www.brfplatan.se

Kontaktuppgifter

VIKTIGT! Om du inte ännu har gjort det, så logga in på HSB-portalen och uppdatera dina kontaktuppgifter med mobilnummer och mejladress för att inte missa viktiga meddelanden från föreningen eller HSB! (Föreningen har inget eget register för kontaktuppgifter.) För att logga in, gå till https://mitthsb.hsb.se/  och logga in med BankID eller användarnamn & lösenord. När du har loggat in så klicka på ”Mina sidor” längst upp till höger och därefter på ”Min profil” i listan som du nu har längst upp på sidan.

Porttavlorna

Vi rekommenderar er att regelbundet kika på informationen på porttavlorna. Det är där man snabbast får information och nyheter. Vid viktiga nyheter kommer vi att byta färg på bakgrunden.


Platådagen

Alla boende på Platån är hjärtligt välkomna till Platådagen lördagen den 2 september kl. 13 -15! Platådagen är vår gemensamma föreningsdag, med aktiviteter för hela familjen. Bland annat planeras ponnyridning, ansiktsmålning, tipspromenad, loppis, fika och trevlig samvaro. 

Du får möjlighet att träffa dina trevliga grannar, styrelsen, valberedningen och grannsamverkan. Några av våra samarbetspartner kommer också att vara där. Eventuellt kommer även polis och brandkår att presentera sig om deras arbetssituation tillåter det.

För att dagen ska bli riktigt lyckad behöver vi frivilliga som hjälper till bland annat med att servera kaffe, glass, popcorn m.m. Anmäl dig här: https://forms.office.com/e/YwUTYAtaYU.  

Är du intresserad av en loppisplats? Det kostar ingenting men du tar med eget bord. Intresseanmälan till loppisplats:  https://forms.office.com/e/W68b3qZncJ

Läs mer om Platådagen på vår hemsida: Platådagen 2023 


Arbeten med värmesystemet 

Arbetet med vårt värmesystem påbörjades i maj och fortsätter i augusti – september. Slitna delar behöver bytas ut, bland annat ventil och termostat på alla element. Syftet med projektet är, förutom nödvändigt underhåll, att effektivisera värmesystemet och på så sätt minska våra uppvärmningskostnader.

Arbetet sker en/två portuppgångar i taget. Mer information kommer löpande när det är aktuellt att komma till din adress. Den senaste tidplanen kommer att anslås i portarna och på hemsidan. 

VIKTIGT: Det är mycket viktigt att arbetet kan göras som planerat. Det handlar bland annat om risken för vattenskador som kan uppstå om fastighetsskötarna inte kommer in i lägenheten. För att säkerställa tillträde till lägenheten under projektet, MÅSTE du lämna nycklarna till fastighetskontoret, även om du räknar att vara hemma.  

Mer detaljerad information med tidtabell hittar du på hemsidan (Injustering av värmesystem och byte av radiatorventil samt termostat. )


Sophus/cykelrum

Det behövs mer utrymme/nya lokaler för avfallshantering och cykelförvaring i vår förening. Som ett lösningsalternativ planerar styrelsen två nya mindre byggnader mellan husen på Lodvägen (mellan Lodv. 4 och 8 respektive 14 och 16). Det är ännu inte fattat något formellt beslut om att detta ska genomföras, men ansökan om bygglov har skickats till kommunen för att se om vi över huvud taget har möjligheten att bygga. Mer information om detta kommer senare.

Avfallhantering – nya bestämmelser

Från och med den 1 januari 2024 träder nya bestämmelser i kraft gällande fastighetsnära avfallshantering. Det här innebär att de befintliga sopstationerna är otillräckliga och inte har den kapacitet och fraktioner som då kommer att krävas.

Cykelförvaring – överfulla cykelrum

Att cykla är populärt nu för tiden, vilket är bra för hälsan och miljön, men medför också nya utmaningar. Flera av våra cykelrum är för små för att motsvara dagens behov. Många familjer äger och använder fler cyklar och även elcyklar har tillkommit under senare tid. Därför är det både trångt och svårhanterligt att ta fram sin cykel ur cykelrummen och få ut den från källaren. 


Cykelrumsrensning

Oavsett vad som händer med ovannämnda byggplaner är det nödvändigt att rensa våra cykelrum, för de är överfulla. Det är viktigt att få bort kvarglömda cyklar och trasiga cyklar som inte längre behövs

Styrelsen planerar cykelrumsrensning våren 2024. Nu kanske många undrar varför vi måste vänta så länge med rensningen fast läget är akut. Skälet är lagens krav att först efter några månader efter att de boende har uppmanats att märka upp sina cyklar, kan föreningen omhänderta de cyklar som ingen har gjort anspråk på och där ägaren är okänd.

Mer information om cykelrensning kommer inom kort. Vi uppmanar dock alla som har cyklar som inte längre används att så snart som möjligt flytta ut dem från cykelrummen för att göra mer plats för cyklar som aktivt används. Antingen kan man skänka bort en cykel i bra skick eller så kan den slängas i containern.


Hundar får inte vara lösa i vårt område

Även om du tycker att din hund är snäll, så ska din hund alltid vara kopplad när du rör dig i vårt område! Tänk också att det råder generellt kopplingstvång på alla offentliga platser i Sollentuna kommun.
Läs mer på kommunens hemsida: För hundägare

Vårt vackra grönområde och våra lekplatser är till för lek och rekreation och där ska hundarna inte rastas. Vi har däremot en perfekt slinga för att rasta hundar utanför staketen där våra bilar står parkerade. Här röjs sly och det hålls efter löpande för att den skall vara tillgänglig så stor del av året som möjligt.


Grillning 

Grillsäsongen är här, så passa på och leta upp någon av föreningens grillplatser för att njuta av dina grillade favoriträtter ute i det gröna. Grillplatserna är avsedda för alla boende i bostadsrättsföreningen och det är först till kvarn som gäller. Våra grillplatser är utformade för att minimera risken för brandspridning och störande rök. Grillplatserna har ett brandsäkert underlag och de är placerade så att störande matos och rök inte skulle spridas till lägenheter. Därför grilla inte någon annanstans än på våra grillplatser! Tänk på att du som tänder elden är alltid ansvarig för den. Om det är mycket torrt, ta med en dunk/hink med vatten för att kunna släcka snabbt om så skulle behövas.


Bilpool

Att hyra bil från en bilpool kan vara ett bra alternativ om du inte behöver en bil så ofta, för du betalar för bilen bara då du använder den. Eller så kanske du behöver en bil med dragkrok, men inte själv äger en sådan.

En parkeringsplats i närheten av fastighetskontoret, Flintlåsvägen 18 (p-plats 3501), är reserverad för bilpoolföretaget Kinto Share. En kombibil (Toyota Corolla TS) med dragkrok har ställts ut där.

Boka med KINTO-appen och lås upp och kör med den digitala nyckeln i appen. Boende på Platån får en rabatt på 200kr genom att ange koden Brfplatan200 – erbjudandet gäller till och med 30 juli.

Läs mer på Platåns hemsida (Bilpool Kinto Share ) eller företagets hemsida (Kinto Share).


Angående byten av parkeringsplatser

Byten mellan vanliga parkeringsplatser skedde tidigare via HSB:s digitala kösystem. Tyvärr fungerade detta system inte tillräckligt bra och därför har vi gått tillbaka till att fastighetskontoret tar hand om det. Följande gäller:

1. Byten inom samma område bara för att komma lite närmare är inte ”tillåtet”. Anledningen är att det skapar mycket administration och även kostnader för föreningen.

Områden:

 • Flintlåsvägen vid låghusen
 • Flintlåsvägen bakom Flintlåsvägen 26-34
 • Flintlåsvägen bakom Flintlåsvägen 2-18
 • Flintlåsvägen framför Flintlåsvägen 18-14
 • Lodvägen första halvan till gångstigen ner till Edsbergs centrum
 • Lodvägen andra halvan

2. Om du kommer överens med någon att ni vill byta p-platser med varandra så går det bra men måste anmälas till fastighetskontoret.

3. Alla andra byten som du önskar göra anmäls till fastighetskontoret.

4. Tidigare köer för byten av p-plats har upphört. Om du önskar byta p-plats så måste du anmäla det igen till fastighetskontoret. 

5. Behov av laddplats måste anmälas i god tid innan leverans av laddbil. Laddplatser kan inte installeras överallt på grund av begräsningar i kapacitet. 


Besöksparkeringar

De besöksparkeringar, med Aimopark som partner, som utlovades i våras har blivit lite försenade. Enligt den nya planen kommer ca 14 platser att anläggas runtom vårt område under sommaren. Den som vill parkera betalar, startar och avslutar en parkering med appen Aimo eller genom att skicka ett SMS. Hemtjänstens och hemsjukvårdens fordon får stå på dessa platser utan avgift.


Paketboxar

Har du redan provat PostNords paketboxar vid Flintlåsvägen 17-19 i portalen?

Inom kort kommer även företaget iBox att placera ut boxar i vårt område. Mer info finns på iboxen.se.

Att beställa varor hem innebär mycket förpackningsmaterial. För att det inte skulle bli överfullt i pappersåtervinningen, vik ihop och platta till wellpapplådor och andra pappersförpackningar. Kom ihåg att ta ut all plast och frigolit och lägg dem i behållaren för plastförpackningar innan du plattar.


Störande lukter – tobaksrök och matos

Tvärtemot vad man kan kanske tro: öppna inte fönstret eller balkongdörren när du har starka lukter i din lägenhet!

Störande lukt i trapphus beror nämligen ofta på att det i någon lägenhet har öppnats ett fönster vid rökning eller osande matlagning. Detta har resulterat i att det har blivit ett övertryck i lägenheten jämfört med trapphuset. Då skapas en luftström från den lägenheten ut i trapphuset och lukterna sprider sig. Lukterna i trapphuset tränger sen in i övriga lägenheter via brevinkast och springor kring ytterdörren.

Om det luktar mycket och ofta, kan lukten räknas som olägenhet för människors hälsa och därmed störning.


Tips när det är varmt i lägenheten 

Den värsta värmen är kanske över för i sommar, men bra att veta ändå vad du kan göra om det är för varmt i lägenheten:

 • Tänk på att inte vädra när det är varmare ute än inne.
 • Dra ner persiennerna när solen ligger på. Om du också har gardiner så dra för dessa.
 • Låt entrédörren vara stängd så att du inte släpper in värmen i trapphuset.
 • Vädra så mycket som möjligt på natten om det är svalare ute än inne.
 • En fläkt hjälper att cirkulera luften.
 • Undvik att använda ugnen, torktumlaren.

Sopkunskap – nedskräpning

Visste du att den som slänger en fimp, prilla eller tuggummi på marken kan få en bot på 800 kr?

Det har länge varit förbjudet att skräpa ner, men tidigare har fimpar och annat småskräp varit undantagna i lagstiftningen – men inte längre. Från den 1 januari 2022 kan även den som slänger småskräp utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till, få böter. En hundägare som inte plockar upp efter sin hund gör sig också skyldig till nedskräpning. Att lämna stora föremål, som byggavfall, på fel ställe är naturligtvis också nedskräpning och kan leda till större böter.

Vi kan alla bidra till en skräpfri miljö där det är lättare att trivas och känna sig trygg. Naturligtvis ska du se till att alltid ta hand om ditt eget skräp på lämpligt sätt. Du kan också ta det ett steg längre och plocka upp en annans skräp som bara slängts på marken. Det kan kännas lite fel att behöva göra så, men goda föredömen kan skapa lust för fler att vilja bidra i arbetet mot nedskräpning.

Läs mer på Håll Sverige rent-sidor: Vi vill bli fler som inte skräpar ner