Styrelsen informerar – december 2023

December 2023

Innehåll

 • Hemsidan
 • Kontaktuppgifter
 • Porttavlorna
 • Avgiftshöjning
 • Motioner till årsstämman 2024
 • Paketboxar – hämta ditt paket så snart du kan
 • Vinterförvaring av cyklar 
 • Cykelrumsrensning – för dig som missade deadline 
 • Levande ljus
 • Testa din brandvarnare regelbundet
 • Grannsamverkans julhälsning
 • Sopkunskap – julskräp

Hemsidan

Hemsidan: www.brfplatan.se

Kontaktuppgifter

VIKTIGT! Om du inte ännu har gjort det, så logga in på HSB-portalen och uppdatera dina kontaktuppgifter med mobilnummer och mejladress för att inte missa viktiga meddelanden från föreningen eller HSB! (Föreningen har inget eget register för kontaktuppgifter.) För att logga in, gå till https://mitthsb.hsb.se/  och logga in med BankID eller användarnamn & lösenord. När du har loggat in så klicka på ”Mina sidor” längst upp till höger och därefter på ”Min profil” i listan som du nu har längst upp på sidan.

Porttavlorna

Vi rekommenderar er att regelbundet kika på informationen på porttavlorna. Det är där man snabbast får information och nyheter. Vid viktiga nyheter kommer vi att byta färg på bakgrunden.


Avgiftshöjning

Styrelsen har i samråd med revisorerna och vår HSB-ekonom beslutat att höja avgiften från och med den 1 januari 2024 med 4%.  Med stigande priser och räntor är det nödvändigt att höja avgiften för att täcka kostnaderna för den löpande verksamheten. 


Motioner till årsstämman 2024

Ett sätt för dig som medlem i föreningen att påverka verksamheten är att delta vid årsstämman och lämna motioner till stämman. Sista datum för motioner till årsstämman är 31 januari. Formkrav gäller för motioner, se instruktioner på hemsidan (http://brfplatan.se/motioner-till-arsstamman/). 


Paketboxar – hämta ditt paket så snart du kan

Vi har PostNords paketboxar i vårt område, adressen är Flintlåsvägen 17 (mellan husen FL9-17 och FL19-27).

Vid den här tiden på året används paketboxarna flitigt. Ditt paket ligger visserligen kvar i sju dagar innan det skickas tillbaka till avsändaren, men hämta gärna paketet så snart du kan så att PostNord kan fylla på boxen med paket till fler. 

PostNords paketboxar – allt du behöver veta  


Vinterförvaring av cyklar  

Vintern har börjat med mycket snö. Då behöver vi underlätta för snöröjningen och därför förmanar vi alla cyklister att flytta sina cyklar som inte används dagligen till cykelförråden. Förutom att cyklarna står i vägen vid snöröjning, så mår de dessutom mycket bättre av att stå inne under vintern. Om du cyklar varje dag och vill förvara din cykel utomhus, ställ den så att den inte är i vägen, helst längst bort från trappen. Föreningen tar inget ansvar för cyklar som eventuellt blir skadade i samband med snöröjning. 


Cykelrumsrensning – för dig som missade deadline

Cyklar i föreningens cykelrum märktes med avspärrningstejp på styret på torsdag 2:a november. Enligt vår ursprungliga plan skulle cyklar som fortfarande hade sin märkning efter 2:a december antas vara övergivna och flyttas till separat förvar i sex månader. Detta för att eventuella ägare som missat att ta bort märkningen ska kunna återta sin cykel om den rensats av misstag.

Cyklarna är dock inte ännu flyttade. Många verkar nämligen ha missat den informationsblad om cykelrumsrensning (”Cykelrensning under oktober/november månad 2023”) som delades ut i alla brevlådor i början av november.  Eftersom det inte är cykelsäsong har man inte heller sett markeringsbanden. På många cyklar som inte ser övergivna ut, finns märkningen kvar.

Om du inte ännu har gjort det, ta bort märkningen från din/dina cyklar snarast!

Efter sex månader i separat förvar kommer cyklarna att överlåtas till Easy ReCycling AB, ett företag specialiserat på återanvändning av övergivna cyklar.


Levande ljus

Levande ljus är mysigt, speciellt så här under den mörka delen av året. 

Tänk dock på: 

 • att aldrig lämna levande ljus obevakade 
 • att använda ljusstakar som är stadiga och obrännbara, undvik mossa i adventsljusstaken. 
 • att släcka ljusen innan de har brunnit ner för långt 
 • att inte ställa ljus för nära brännbart material eller för nära varandra, till exempel flera värmeljus på en tallrik kan orsaka en hög låga 

Den som lämnar rummet sist blåser ut ljusen! 


Testa din brandvarnare regelbundet

I varje lägenhet ska det finnas en fungerande brandvarnare – för din och dina grannars säkerhet. Om det börjar brinna är det avgörande att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede och hinner agera innan situationen blir farlig. 
Om du inte har någon brandvarnare kan du hämta en på Fastighetskontoret. Behöver du hjälp med att sätta upp brandvarnaren hemma hos dig, kontakta fastighetsskötarna på tfn 08-96 21 852. De kan hjälpa dig mot en kostnad på 150 kr


Grannsamverkans julhälsning

Grannsamverkan hälsar:

Vi sätter färg på Edsberg till Jul, dé é kul
För stora och för små; vårt älskade Platå’
När pepparkaka oss väl smaka
Dörr och port vi varandras vaka
I sus och dus med vänner vi känner
Utan nå’t bus é vi trygga i vårt hus

Alla besök är inte välkomna. Tänk på att porten stängs ordentligt efter dig så håller vi oinbjudna gäster borta.
Om porten inte stängs ordentligt kan du meddela fastighetskontoret

God Jul!


Sopkunskap – julskräp

Under juletid brukar det bli en hel del skräp. Här är några råd hur du sorterar ditt julskräp. 

Skinkfettet för återvinning, inte i avloppet. Fett och olja som hälls i avloppet stelnar och bildar till slut en fettpropp i avloppet. Skrapa ned fettet i matavfallet eller torka upp det med lite hushållspapper som du slänger i påsen för matavfall. Matavfallet lägger du i den bruna matavfallspåsen så görs det biogas och biogödsel av det. 

Julklappspapper sorteras som pappersförpackningar, men snören slänger du i soppåsen för hushållssopor.  

För att det inte skulle bli överfullt i pappersåtervinningen, vik ihop och platta till wellpapplådor och andra pappersförpackningar. Kom ihåg att ta ut all plast och frigolit och lägg dem i behållaren för plastförpackningar innan du plattar. Obs. du kan även slänga pappersförpackningar i de stora containrarna på korsningen Flintlåsvägen och Lodvägen. 

Julgranar kan lämnas på gräsmattor utanför våra hus fram till 31/1. Vår trädgårdsentreprenör MK kommer att ta hand om dem. 

Julskräpsorteras som… 
Adventsljusstake Elavfall 
Etiketter Restavfall 
Frigolit Plastförpackning 
Fyrverkerier (avfyrade) Restavfall 
Fyrverkerier (ej avfyrade) Tillbaka till affär 
Glitter Restavfall 
Julgran  Trädgårdsavfall, se separata instruktioner 
Julgransbelysning Elavfall 
Julgranskula  Restavfall 
Julklappspapper Pappersförpackning  
Julklappssnöre/presentsnöre Restavfall 
Julkort & kuvert Restavfall 
Julpynt  Restavfall 
Kartong Pappersförpackning 
Leksak med batteri Elavfall 
Luciakrona med batteri Elavfall 
Marschall (utbrunnen) Grovavfall 
Stearinljus Restavfall 
Tejp (på julklapparna) Restavfall 
Tomtebloss Restavfall 
Tomteskägg Restavfall 
Värmeljus (utbrunnen) Restavfall 
Wellpapp Pappersförpackning 

Restavfall= vanliga soppåsen eller containern för grovsopor.  

Restavfall är det som blir över när du sorterat ut matavfall, förpackningar, farligt avfall och elektronik. Grovavfall är restavfall som inte får plats i det vanliga kärlet.