Information om hur värmen/elementen skall fungera efter injusteringen.

This page in English.

Efter den slutförda entreprenaden med radiatorventilbyte och värmeinjustering finns det en del saker som medlemmarna på bostadsrättsföreningen Platån behöver ta del av.

Först och främst gäller det att utgå från rumstemperaturen. Vi har ett mål på att rumstemperaturen skall vara mellan 22 +/- 1 grad. Rumstemperaturen påverkas av flera andra faktorer än bara elementen. Till exempel hur många personer som befinner sig i lägenheten, matlagning, ventilation/vädring samt fastighetens klimatskal.

När 22 grader är uppnådda som rumstemperaturen regleras värmen i elementen ner med anledningen att rumstemperaturen inte skall överstiga måltemperaturen. Sjunker rumstemperaturen under 22 grader regleras värmen i elementen upp omgående. Regleringen sker med hjälp av de nya termostaterna. Se bilden.

Att ett element känns kallt betyder inte att det är något fel på element om rumstemperaturen ligger inom ovanstående spann, och ingen felanmälan på kalla element behöver göras.

Termostaterna är en del av ett komplext system och används för att hålla ett bra inomhusklimat och samtidigt spara energi. Därför är det inte tillåtet att själv modifiera termostaterna på något sätt. Detta är något som kan påverka entreprenadens garanti.

Alla element är en del i uppvärmningen av lägenheten och måltemperaturen nås genom att alla element är på max och dörrar till alla rum är öppna.

Vad kan man vara uppmärksam på?

 • Om elementet är kallare på ena sidan så kan det tyda på att det finns luft i elementet. Det kan också låta från elementet när det är luft i det.
 • Om elementet är kallare i nederdelen så är det inget fel utan helt normalt.

Andra saker att tänka på!

 • Det måste vara fritt vid termostaten.
  • Vanliga problem (Se nedan)
   • Möbler för nära fönstret/termostaten.
   • Gardiner som täcker termostaten.
   • Elementskydd gör att man tappar mycket värme från elementet.
 • Vädra inte för att sänka temperaturen i lägenheten, utan vrid ner termostaten i stället. Börja med 1 steg och avvakta ett par timmar. Är det fortfarande för varmt ta ett steg till i taget tills du är nöjd.
 • Vädra ska man göra då och då, men bäst är att vädra snabbt genom att skapa korsdrag och inte vädra mer än ett par minuter max.
 • Om du vill ha svalt t.ex i sovrummet stäng dörren under dagen.
Det är viktigt att luften kan röra sig genom termostaten.Möbler och annat som blockerar element stör funktionen.Även gardiner som täcket termostaten gör att det fungerar sämre.